ТЕНДЕНЦІЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ В СУЧАСНИХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ - Кравчук , Галина; Шевчук , Тетяна (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Проведено аналіз сучасного стану розвитку інформаційних технологій, зокрема інформаційних інтелектуальних систем, які безпосередньо впливають на трансформацію методів і форм здобування освіти. Унаслідок безперервного багаторічного поліпшення технологічного процесу виготовлення інтегральних схем і процесорів формується платформа майбутнього розумового суспільства, основою якої стануть NBIC-технології (конвергенція нано-, біо-, інформаційних, когнітивних технологій), хмарні обчислення і мобільні додатки. Удосконалення методів пошуку навчальної інформації; висока популярність вебінар-орієнтованих платформ; використання тривимірної графіки і принципів ігрової механіки для проведення онлайн-конференцій, лекцій, семінарів, тренінгів, навчальних ігор; освітні можливості соціальних мереж передбачають формування нових форм навчання. Відкрите навчання через Інтернет стане традиційною формою отримання освіти. Мобільні пристрої будуть розглядатись як основні інструменти для організації навчання. Паперові видання витіснятимуться електронним мультимедійним контентом. Багатокористувацькі віртуальні 3D-світи замінять фізичне відвідування закладів вищої освіти. Відкриті освітні ресурси будуть широко застосовуватися всіма суб’єктами освітнього процесу. Віртуальна мобільність зруйнує бар’єри між національними системами освіти. Акцентовано на проблемі законодавчого врегулювання використання «формального», «неформального», «інформального» навчання та їх інтеграції в навчальному процесі закладів вищої освіти.