ЗАСТОСУВАННЯ ТЕОРІЇ Х. МІНСКІ ДЛЯ РОЗРОБЛЕННЯ ІНДИКАТОРІВ РАННЬОГО ДІАГНОСТУВАННЯ ОЗНАК ФІНАНСОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ КРЕДИТНОГО СЕГМЕНТА ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ - Хуторна, Мирослава (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Ефективність забезпечення фінансової стабільності кредитного сегмента фінансового сектору безпосередньо залежить від своєчасності виявлення ознак фінансової крихкості. Пропонуємо методологічний підхід до індикативної оцінки економічних передумов фінансової стабільності кредитних установ, спираючись на теорію фінансової нестабільності Х. Мінскі. Пропозиції розроблені за трьома напрямами. По-перше, обґрунтовано взаємозв’язок між різновидами станів економічного середовища з позиції превалюючих режимів фінансування капітальних інвестицій, що використовуються економічними агентами нефінансової сфери, і потенційним рівнем фінансової стабільності кредитного сегмента. По-друге, екстрапольовано основну термінологію теорії Мінскі на діяльність кредитних установ; визначено особливості їх функціонування в розрізі режимів фінансування; сформульовано гіпотезу, що потенційний рівень фінансової стабільності кредитного сегмента обумовлюється режимами фінансування, які використовуються кредитними установами та економічними агентами нефінансової сфери для фінансування інвестицій. По-третє, розроблено індикатори оцінки економічних передумов фінансової стабільності кредитного сегмента фінансового сектору.