АНАЛІЗ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТРАНСФЕРТІВ МІЖ ДЕРЖАВНИМ БЮДЖЕТОМ УКРАЇНИ І МІСЦЕВИМИ БЮДЖЕТАМИ У 2015—2018 РОКАХ - Пухир, Світлана; Данилевич, Христина (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Проаналізовано функціонування міжбюджетних трансфертів у контексті реалізації реформ децентралізації влади і бюджетної децентралізації. Висвітлено результативність передання частини делегованих повноважень місцевим органам влади і збільшення податкових надходжень до місцевих бюджетів. Розкрито особливості структури доходів місцевих бюджетів і встановлено значну їхню залежність від трансфертів державного бюджету. Зазначено, що система горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів не забезпечує скорочення значних відмінностей у дохідній спроможності місцевих бюджетів, механізм вирівнювання є недосконалим і вимагає запровадження механізму не за середньоукраїнським значенням, а за медіанним, що забезпечить реальну збалансованість місцевих бюджетів. Установлено недосконалість і неповноту нормативно-правового забезпечення управління міжбюджетними трансфертами, зокрема відсутність чіткого і взаємовиключного переліку власних і делегованих органами виконавчої влади органам місцевого самоврядування повноважень за галузями бюджетної сфери та розмежування видатків на виконання власних повноважень органів місцевого самоврядування і делегованих їм державою. Обґрунтовано потребу подальшої реформи трансфертів між державним бюджетом і місцевими бюджетами України.